Ignacy Krasicki to najjaśniejsza gwiazda polskiego Oświecenia – poeta, prozaik, publicysta oraz komediopisarz. Autor wielu utworów będących lekturami szkolnymi na kolejnych etapach edukacji. Bawił ucząc. Dzięki wsparciu FUNDACJI PZU dla projektu Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Nieznamierowice dzieci z naszej szkoły mogły wraz z uczniami z innych szkół wziąć udział w warsztatach recytacji oraz konkursie recytacji poezji Ignacego Krasickiego – niestety z uwagi na warunki pandemii, jedynie w formie zdalnej. Jury konkursowe w składzie Piotr Kajetan Matczuk, Beata Tomczyk oraz Agnieszka Kucharczyk ogłosiło następujące wyniki: Miejsce 1 – Zuzanna Paliwoda-kl. VI-Rozwady Miejsce 2 – Maciej Pluta-kl. VI-Rozwady Miejsce 3 – Julia Reguła-kl. IV-Klwów Trzy równorzędne wyróżnienia przypadły dla Magdaleny Kopczyńskiej (kl. IV – Klwów), Amelii Dąbrowskiej (kl. VI. – Rozwady) oraz Julii Snopczyńskiej z klasy II prowadzonej przez nas Niepublicznej Szkoły Podstawowej im. św. Andrzeja Apostoła w Nieznamierowicach.